בלוג

תפקידיו של שירות המבחן בדין הפלילי

שירות המבחן למבוגרים הנו שירות ממלכתי סוציאלי במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, המעוגן בחוק הפלילי והנו חלק ממערכת אכיפת החוק.
השירות אחראי על מתן שירותי אבחון, פקוח, טיפול ושיקום למעורבים באירוע פלילי (חשודים, נאשמים ונפגעי עבירה), שגילם 18 ומעלה.

שירות המבחן לנוער הוא שירות טיפולי-סוציאלי סמכותי הפועל כשירות ארצי במינהל תיקון וסיוע לבתי המשפט אשר שייך למשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים. השירות פועל על פי “חוק הנוער שפיטה, ענישה ודרכי טיפול”, התשל”א 1971  בעניינם של קטינים מתחת לגיל 18.

תפקיד שירות המבחן לנוער הוא אבחון וטיפול בקטינים/ות שהופנו על-ידי המשטרה לאחר שנחשדו בביצוע עבירה פלילית וכן בקטינים שנמצאו אשמים בביצוע עבירה ומטופלים בשירות המבחן על-פי צו בית משפט.

מטרות שירות המבחן לנוער: מניעת התנהגות מנוגדת לחוק של קטינים/ות, הפחתת והפסקת ההתנהגות המנוגדת לחוק של הקטין וזאת במטרה לחזור ולחזק את תפקודו הנורמטיבי בתחומים השונים, תוך דגש על טיפול ושיקום, סיוע לבתי המשפט לנוער בהתאמת ההחלטות השיפוטיות לקטינים.

עובדי שירות  המבחן, הינם, למעשה, עובדים סוציאליים אשר הוכשרו באופן מיוחד לעבודתם כ”קציני מבחן” כאשר בעניין קטינים החוק מעדיף את שיקומם של הקטינים על פני הענשתם.

מהו תסקיר שירות המבחן?

תסקיר המעצר נערך על ידי קצין המבחן לאחר פגישה עם מושא התסקיר. בתסקיר מפורטים קורות חייו ונסיבות חייו של מושא התסקיר ובסוף התסקיר נאמר אם יש המלצה שיקומית בעניינו של מושא התסקיר או לא (בתסקיר נפגע עבירה אין המלצה מאחר ומדובר בנפגע העבירה).

תפקידו של שירות המבחן בהליך הפלילי/מעצר

  • הגשת תסקירי מעצר לבית המשפט לצורך בחינת שחרור לחלופת מעצר, בחינת המפקחים על הנאשם, בחינת יציאת העצור לעבודה.
  • הגשת תסקירים לבית המשפט לעניין העונש הראוי לנאשם.
  • הגשת תסקירים ליועץ המשפטי לממשלה עניין עיכוב הליכים המשפטיים כנגד הנאשם.
  • הגשת תסקיר תקנה 4 לפרקליטות לעניין הימנעות מהעמדה לדין למשל בעבירות אלימות במשפחה.

מקרים בהם יש חובת הגשת תסקיר שירות המבחן כאשר בית המשפט מבקש להטיל עונש מאסר שאינו מאסר על תנאי:

  • נאשם שגילו בעת ביצוע העבירה הוא מתחת לגיל 21.
  • ·         נאשם המרצה עונש מאסר בשל עבירה אחרת.
  • נאשם אשר הוגש בעניינו תסקיר בתוך 12 החודשים לפני מתן גזר הדין.
  • נאשם בעבירות שהוענש עליהם הוא מאסר עולם חובה.
  • נאשם אשר מקום מגוריו הקבוע הוא מחוץ לשטח ישראל.

מקרים נוספים בהם יש חובת הגשת תסקיר:

  • כאשר בית המשפט מטיל על הנאשם צו מבחן, קיימת חובה בטרם גזירת העונש על הגשת תסקיר שירות המבחן.
  • כאשר בית המשפט מטיל על הנאשם עונש של של”צ-שירות לתועלת הציבור קיימת חובה בטרם גזירת העונש על הגשת תסקיר שירות המבחן.
  • כאשר בית המשפט מבקש להאריך את מאסרו על תנאי של הנאשם על פי סעיף 85-טיפול בסמים.

תסקיר נפגע עבירה (רשות):  בית המשפט שהרשיע את הנאשם, רשאי להורות על הכנת תסקיר נפגע עבירה, בו נפגע העבירה מפרטים את הנזקים שנגרמו להם בשל האירוע שעשה הנאשם. נפגע או נפגעת העבירה לא ייחקרו על תסקיר נפגע העבירה שהוגש בעניינם.

מומלץ לפנות לעו”ד העוסק בתחום הדין הפלילי.

משרדינו עוסק רבות בדין הפלילי וצבר הצלחות רבות.

"כל הזכויות שמורות והאמור אינו מהווה ייעוץ משפטי"

עניין אתכם? שתפו

Facebook
Twitter
LinkedIn

הצלחה אדירה בדחיית צו הרחקה של עיריית אשקלון שרצתה להרחיק את הלקוח שלי – מנהל מועדון הספורט "מכבי אשקלון" מבניין העירייה ובעקבות כך הייתה נגרמת פגיעה רבה מאוד לקבוצת "מכבי אשקלון"

עיריית אשקלון הגישה בקשה להוצאת צו הרחקה כנגד הלקוח שלי שהוא מנהל מועדון הכדורגל – מכבי אשקלון, שיורה על הרחקתו של הלקוח שלי מבניין עיריית

Read More »

הצלחה נדירה בתיק תאונת דרכים במעבר חציה בה נגרם להולך הרגל נזק של חבלה של ממש, אשר מסתיים ללא פסילה של יום אחד של רישיון הנהיגה ללקוח.

הלקוח הואשם בכתב אישום חמור, בעבירות אי מתן אפשרות להולך רגל להשלים מעבר חציה בבטחה, נהיגה בקלות ראש והתנהגות הגורמת נזק, כאשר הלקוח פגע בהולכת

Read More »
On Key

פוסטים קשורים