סגירת תיק בהסדר מותנה, מכונה גם העילה הרביעית לסגירת תיק, בנוסף לסגירת תיק מחוסר אשמה, סגירת תיק מחוסר ראיות וסגירת תיק בשל כך שנסיבות העניין אינן מצדיקות העמדה לדין.
גם כאשר עבר אדם עבירה פלילית, במקרים מסוימים ניתן למנוע הגשת כתב אישום כנגדו כאשר הוא עומד בתנאי הסף כדלהלן:
- עבירות שהעונש עליהן פחות משלוש שנות מאסר. מדובר בעבירות איומים, הסגת גבול, תקיפה, גניבה, היזק לרכוש, תגרה, העלבת עובד ציבור, החזקת נכס חשוד, הטרדה באמצעות מתקן בזק, איסור מכירת משקאות משכרים לקטין, עבירות מסוימות של תכנון ובנייה.
- התובע לא יבקש להשית עונש של מאסר בפועל בתיק הפלילי.
- אין לחשוד רישום פלילי בחמש השנים האחרונות שקדמו לביצוע העבירה.
- לא מתקיימים הליכים משפטיים נוספים כנגד החשוד.
גם בהתקיים תנאי הסף, ישקול התובע האם יש להחיל הסדר מותנה בהתחשב בנסיבות האישיות של החשוד, כמו גילו, התנהגותו החיובית נסיבות חיים קשות, היעדר עבר פלילי, נסיבות ביצוע העבירה, תוצאות העבירה והתנהלות החשוד לאחר ביצוע העבירה.
כאשר החשוד עומד בתנאי הסף ומביע נכונות להסדר, התובע יכול להגיע עם החשוד להסדר מותנה שיכלול את התנאים הבאים:
- תשלום קנס למדינה.
- תשלום פיצוי לנפגע העבירה.
- התחייבות להימנע מביצוע העבירה.
- עמידה בתנאי תכנית טיפול ושיקום.
- פעולות לתיקון הנזק שנגרם מהעבירה, כדוגמת מכתב התנצלות, התחייבות לא להיות בקשר עם נפגע העבירה ופסילת רישיון נהיגה וירי.
בהסדר תיקבע התקופה בה על החשוד לקיים את תנאי ההסדר. באם החשוד לא יקיים את תנאי ההסדר, יוכל התובע להגיש נגדו כתב אישום אך עדיין התובע לא יוכל לעתור לעונש מאסר בפועל כנגד החשוד.
בכדי להגיע להסדר מותנה, כדאי מאוד שהדבר ילווה על ידי סנגור שידאג להפנות את החשוד להסדר מותנה ובתנאים הראויים והמתאימים לו.
לאחרונה, תיק שבטיפול המשרד הופנה להסדר מותנה לאחר שכבר הוגש כתב אישום בתיק כנגד הלקוח.
מצו"ב ההחלטה להפנות להסדר מותנה